slogan header

een vraag of reactie?    …contact

Hallo, hartelijk welkom!

Als leerkracht in het basisonderwijs treft u  op deze pagina een aantal lesmodules aan voor het werken binnen het project Kinderen van Toen.

De leerlingen hebben zoals u weet een eigen inlogpagina. Aan de hand van de keuzes binnen het lesmateriaal die u maakt, kunnen zij op de leerlingpagina’s hiermee aan het werk.

Hoe kunt u werken met onze lesmodules?

Zowel voor de basisschool als het voortgezet onderwijs zijn ieder drie lesmodules ontwikkeld. De leerkrachten krijgen toegang tot alle secties op leerling en leerkrachtniveau en voor basis en voortgezet onderwijs. Dit laatste omdat – wellicht in enigszins aangepaste vorm – de lesmodules van LO in het BO en andersom, ingezet kunnen worden.

Idealiter passen de lesmodules in het vak geschiedenis op het moment dat WO II aan de orde komt. Ook de 4-5 mei viering is een uitstekende gelegenheid.

Er zijn twee speciale documentaires gemaakt die in combinatie met een bezoek aan Kamp Amersfoort aldaar geheel of gedeeltelijk kunnen worden bekeken. Thema’s:

 1. De oorlog , het grote geheel, thematisch geordend, door de ogen van de kinderen rond Kamp Amersfoort. Met medewerking van Herman van Veen en Edith Leerkes. Een overzicht hoed de kinderen uit Amersfoort de hele oorlog beleefden en de oorlog door de ogen van Duitse kinderen.
  In gedeeltes te bekijken. Totaal: 57’46
 2. Kamp Amersfoort, door de ogen van de kinderen van toen. Specifieke getuigenissen van de gebeurtenissen in- en rond Kamp Amersfoort. Gecombineerd met een korte filmische impressie van het kamp toen en nu.
  In gedeeltes te bekijken. Totaal: 32’41

 

Het bezoek aan Kamp Amersfoort kan gecombineerd worden met:

Vervolg: Terug in de klas

 

De modules zijn gebaseerd op fragmenten van kinderen van toen maar zijn specifiek geen geschiedenislessen.

 • Module 1 Basis onderwijs:               een clubje
 • Module 2 Basis onderwijs:               waarde en waardevol
 • Module 3 Basis onderwijs:               wat is goed en wat is fout?
 • Module 1 Voortgezet onderwijs:       club- en groepsverbanden
 • Module 2 Voortgezet onderwijs:       waar ligt de grens?
 • Module 3 Voortgezet onderwijs:       wat zie je nou eigenlijk?

Voor een programma op maat kunt u contact opnemen met Carla Huisman, educatief medewerkster van Kamp Amersfoort email: carla@kampamersfoort.nl

  © Alle rechten voorbehouden, Project ‘Kinderen van Toen’ Disclaimer & Privacy           Over deze site