Audiovisueel erfgoed kamp Westerbork
In het voorjaar van 1944 legde de Joodse gevangene Rudolf Breslauer het dagelijks leven in kamp Westerbork vast op film. Hij deed dit in opdracht van de Duitse kampcommandant Albert Gemmeker, die een professionele Public Relations film wilde.
Er is geen andere film bekend die het dagelijks leven in een doorgangs- of concentratiekamp op deze manier in beeld brengt. Wij tonen hier een fragment (klik hier) van dit audiovisuele erfgoed; de hele film is te bekijken op http://inbeeldengeluid.nl/westerbork
KINDEREN VAN TOEN: DIGITAAL ERFGOED!
De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft deze website aangemerkt als digitaal erfgoed dat voor de lange termijn bewaard moet worden. Dat betekent dat de Koninklijke Bibliotheek deze website archiveert en via het eigen webarchief beschikbaar stelt aan bezoekers van de KB-website.
Projectpartners Yolande Gastelaars en Erik Vermij ervaren dit als een geweldige erkenning voor het gehele project Kinderen van Toen; het is daarnaast tevens een mooi compliment voor Erik Vermij, die de site ontworpen heeft.
De Koninklijke Bibliotheek selecteert en archiveert sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland; de verzameling geeft een representatief beeld van de Nederlandse cultuur, geschiedenis en samenleving op het internet. Dit past binnen de taak van de KB om niet alleen publicaties, maar ook websites duurzaam te bewaren en raadpleegbaar te houden voor toekomstige generaties en ze te behoeden voor verlies door bijvoorbeeld technologische veroudering. De erkenning van websites als ‘digitaal erfgoed’ is internationaal vastgelegd in het Unesco Charter on the Preservation of the Digital Heritage uit 2003.
Meer informatie over Webarchivering op de KB is te vinden op:
https://www.kb.nl/organisatie/onderzoek-expertise/e-depot-duurzame-opslag/webarchivering
In de media: In de aanloop naar de presentatie van het project Kinderen van Toen voor de Nederlandse en Duitse ‘kinderen van toen’ zijn er diverse artikelen verschenen. Mooie publiciteit voor een nog mooier project!
(als u op de naam van het artikel klikt, opent zich een goed leesbare pdf met het betreffende artikel)
Op 12 september komt een groot aantal Nederlandse en Duitse ‘kinderen van toen’ samen in Nationaal Monument Kamp Amersfoort voor de première van de 32 minuten durende Kamp Amersfoort Special . Dit is een van de twee documentaires die zijn gerealiseerd naar aanleiding van alle interviews die in het kader van dit project zijn gehouden.
Voor de ‘hoofdrolspelers’ van het project Kinderen van Toen, zonder wie dit project nooit tot stand was gekomen, is deze première om meerdere redenen bijzonder spannend: voor velen is het de eerste keer dat zij elkaar terug zien sinds hun kindertijd, voor anderen is het de eerste keer dat zij hun ervaringen delen met de Duitse ‘kinderen van toen’, die aan het project hebben meegewerkt.
Het besluit is genomen en de kogel is door de kerk: we gaan online! Na ruim vier jaar zijn we zover dat het project Kinderen van Toen openbaar gemaakt kan worden. De interviews zijn gehouden, de opnamen gemaakt, de website ontwikkeld en de documentaires samengesteld. Het was spannend door de financiële crisis of we de financiering nog wel rond zouden krijgen. Dat is op een haar na gelukt; voor de Nederlandse versie hebben we nog een bedrag nodig om het boek te kunnen maken. Daarnaast moeten er nu fondsen gevonden worden om het hele project in het Duits uit te brengen. De Duitse ambassadeur heeft dat idee geopperd en door onze samenwerking met het voormalig Gestapo-strafkamp Augustaschacht en het voormalig concentratiekamp Neuengamme weten we ook dat Duitsland hier op zit te wachten. Dat wordt dus de volgende stap.