slogan header

een vraag of reactie?    …contact

Ontstaansgeschiedenis en achtergrond

 ‘Geef ons lesprogramma’s die voelbaar maken wat het is om kind te zijn in een oorlogssituatie!’ – het was deze regelmatig terugkerende vraag van leerkrachten en docenten, die het uitgangspunt was voor het project ‘Kinderen van Toen’. En dan niet in de vorm van het zoveelste project over de oorlog, maar toegespitst op Amersfoort en het toenmalige Kamp Amersfoort.

Want Kamp Amersfoort was een vreselijk Duits strafkamp waar meer dan 35.000 mensen gevangen hebben gezeten. Een aantal werd na gevangenschap vrijgelaten, enkele honderden gevangen zijn vanuit Kamp Amersfoort gefusilleerd en zo’n 700 mensen zijn hier gestorven door geweld of uitputting. Ruim 20.000 gevangenen zijn weggevoerd naar andere kampen in Duitsland.

 

 

 

Om het onderwerp van alle kanten te belichten, zijn gesprekken gevoerd met mensen die als kind in Amersfoort woonden en wisten (of kónden weten) van het voormalige strafkamp. Er is ook gesproken met kinderen die zelf in het kamp gevangen hebben gezeten of waarvan de vader/moeder daar gevangen zat.

 

Tenslotte zijn Amersfoortse ‘Kinderen van Toen’ geïnterviewd waarvan de vader of moeder lid was van de NSB, waarvan de vader Duitser was of waarvan de ouders in het verzet zaten. Op deze wijze is ingegaan op de vraag welke rol de oorlog én Kamp Amersfoort in hun leven gespeeld heeft. Het heeft geresulteerd in een intrigerend ‘oral history’ tijdsdocument.

Kamp Amersfoort tijdens de oorlog
wachttoren
  © Alle rechten voorbehouden, Project ‘Kinderen van Toen’ Disclaimer & Privacy           Over deze site