slogan header

een vraag of reactie?    …contact

Zomerplaag, Henriëtte

BIOGRAFIE

Ik ben Henriëtte Zomerplaag en ik ben in 1931 geboren in Amsterdam. Ik had een joodse vader en een niet-joodse moeder; zij is in 1937 overleden bij de geboorte van mijn zusje. Ik weet nog heel goed dat de oorlog uitbrak. Dat was in de nacht van 9 op 10 mei. Ik moest ’s nachts naar het toilet en kwam mijn vader tegen op de gang. We hoorden steeds: pof, pof, pof. We keken uit het raam en zagen dat er geschoten werd. Schiphol is toen ook gebombardeerd. We woonden in de Transvaalstraat bij het Transvaalplein, daar woonden allemaal joodse mensen en die nacht is er volop paniek uitgebroken in onze buurt.

Mijn vader wist precies wat er allemaal in Duitsland gebeurde en hij heeft ons dat ook verteld. Hij dacht alleen dat mijn zus en ik veilig zouden zijn omdat hij ‘gemengd gehuwd’ was en wij een niet-Joodse moeder hadden. Maar toen gingen de Duitsers ook de gemengde huwelijken weghalen en zo zijn wij op 5 april 1943 ook weggehaald. Wij hadden dat niet verwacht, we hadden ook geen koffer klaar staan en we zijn dus met niets de deur uit gegaan. Mijn vader had uit voorzorg eerder al belangrijke papieren ondergebracht bij de familie van mijn moeder; die papieren waren daarom niet aanwezig toen ze ons kwamen halen en daardoor moesten mijn zusje en ik ook mee. We zijn eerst naar de Schouwburg gebracht, zijn toen met alle kinderen in een ander huis gezet en op 8 april 1943 zijn we naar Westerbork gegaan. Daar hebben we een half jaar gezeten; tussendoor zijn we met een groep van 573 mensen van Westerbork naar Amersfoort gestuurd, omdat het overvol was in Westerbork. Toen de drukte daar voorbij was, zijn we allemaal weer teruggegaan naar Westerbork.

Mijn zusje en ik konden in september 1943 terug naar Amsterdam, omdat toen de papieren boven tafel kwamen dat wij niet-Joods waren. We werden ondergebracht bij familie. Onze vader bleef achter in Westerbork. Hij is van daaruit in februari 1944 naar Bergen-Belsen gestuurd, maar hij heeft de oorlog wel overleefd en in 1945 zijn we weer verenigd in Amsterdam.

De Joodse gevangene Rudolf Breslauer heeft in opdracht van de Duitse kampcommandant Albert Gemmeker het dagelijks leven in kamp Westerbork op film vastgelegd. KLIK hier voor een fragment uit dit aangrijpende document van de Tweede Wereldoorlog.

Zomerplaag, Henriëtte, geboren in 1931 vertelt een  verhaal:

tegeltje zomerplaag 11 jaarIk was 11 jaar toen we op werden opgehaald. Ik zal dat van m’n leven niet vergeten. We lagen al op bed, we lagen al te slapen en toen werd ik wakker gemaakt. Ik zag een Duitser in de slaapkamer staan met een geweer in de aanslag. Ik moest opstaan, aankleden en toen moesten we weg. We zijn in vrachtwagens naar de schouwburg gebracht. Ik ben gaan bibberen toen ze me wakker maakten en ik heb drie dagen gebibberd.

Zomerplaag, Henriëtte, geboren in 1931 vertelt een  verhaal:

  © Alle rechten voorbehouden, Project ‘Kinderen van Toen’ Disclaimer & Privacy           Over deze site