BIOGRAFIE
Ik ben Inge Körner en ik ben op 10 augustus 1931 geboren in Neudorf, dat is een klein dorpje in Duitsland. Mijn vader werkte toen al op het Onze Lieve Vrouwe ter Eem in Amersfoort. Mijn moeder en ik zijn ook naar Nederland verhuisd toen ik anderhalf jaar oud was. We woonden op het terrein van het klooster. Mijn zus en broer zijn daar allebei geboren. Bij het klooster hoorde ook een internaat voor gymnasium en MMS en in de andere vleugel zat de kweekschool. In het midden lag het klooster waar de zusters woonden, daar mochten we officieel niet komen.
Ik zat op de lagere school toen de oorlog uitbrak. Ik weet nog dat toen we wakker werden m’n vader buiten naar de vliegtuigen stond te kijken. Hij was heel kwaad, dat herinner ik me nog goed. We zijn met het klooster mee geëvacueerd, met de nonnen en een heleboel kinderen van het internaat, die niet meer thuis konden komen.
Mijn vader had toestemming van de burgemeester om met de nonnen en ons mee te evacueren; mijn vader bezat op dat moment namelijk nog de Duitse nationaliteit en voor zover ik weet werden de Rijksduitsers opgepakt toen de oorlog uitbrak. Die toestemming was dus heel belangrijk. Die Duitse inval was voor mijn vader dubbel ellendig.
Vrij snel nadat hij in Nederland was gaan werken, had hij het Nederlanderschap al aangevraagd. Die procedure duurde heel lang en toen kreeg hij eindelijk bericht dat hij op 15 mei 1940 genaturaliseerd zou worden tot Nederlander. Maar dat is toen dus niet gebeurd, omdat de Nederlandse regering al gevlucht was en de Duitsers de macht in handen hadden.
Door die vijf dagen verschil, heeft hij vijf moeilijke en gevaarlijke jaren gehad. Hij heeft actief in het verzet meegewerkt. Hij zat in een groep Rijksduitsers, die heel fel anti-Hitler waren. Ze hebben zoveel als mogelijk gesaboteerd en ook inlichtingen verzameld en doorgegeven aan Engeland.
Aan het eind zijn ze allemaal gedeserteerd en ondergedoken, totdat ze verraden werden en verder moesten vluchten. Een van de mannen uit die groep, Ulrich Reehorst, is toen opgepakt en nog net voor de bevrijding doodgeschoten in Kamp Amersfoort.
Körner, Inge, geboren in 1931 vertelt een verhaal:
Mijn vader moest als Rijksduitser uiteindelijk ook in dienst. In die tijd waren er in Amersfoort diverse kazernes en dus ook een heleboel Duitse soldaten. Helaas moest mijn vader toen ook in uniform lopen. Ik heb hem dat nooit aangerekend. Hij was voor mij mijn vader, géén Duitser in uniform.
Körner, Inge, geboren in 1931 vertelt een verhaal: